Öngösterim Görseli

ÖZEL GÜVENLİK SINAVLARI

Özel Güvenlik Görevlisi olmak için Özel Güvenlik Eğitim Kurumlarına kayıt olarak Özel Güvenlik Sınavına girilir. Her Özel Güvenlik Şirketi, Özel Güvenlik Danışman Şirketleri bu hizmeti veremez. Hizmeti vermek için İçişleri Bakanlığı tarafından Özel Güvenlik Eğitim Kurumu Faaliyet İzin Belgesi olan, Özel Güvenlik Eğitim Kurumları sertifikayı verebilir.

        Özel Güvenlik Sınavları yılda altı defa yapılır. Sınav soruları İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanır. Sınavlar belirli okullarda Türkiye genelinde genellikle Pazar günü aynı saatte İçişleri bakanlığı personelin denetiminde yapılır.

        Sınava her personel giremez. Özel Güvenlik personeli olmak için sınava girecek adaylarda belli kriterler aranır. Bu kriterlere sahip olan personel sınava girebilir.

         Silahsız özel güvenlik sertifikası almak için TC vatandaşı olmak, en az 18 yaşını doldurmuş olmak, en az Ortaokul Mezunu (Sekiz yıllık İlkokulu bitirmek),Devlet hastanesinden Silahsız Özel Güvenlik Görevlisi Olabilir Heyet Raporu almak. Yüz kızartıcı suçlardan ve diğer suçlardan 1 yıldan fazla ceza almamak özelliklerine sahip olmak gerekir.

        Silahlı özel güvenlik sertifikası almak için TC vatandaşı olmak , en az 21 yaşını doldurmuş olmak, en az Lise Mezunu, Devlet hastanesinden Silahlı Özel Güvenlik Görevlisi Olabilir Heyet Raporu almak. Yüz kızartıcı suçlardan ve diğer suçlardan 1 yıldan fazla ceza almamak özelliklerine sahip olmalıdır.

       Özel Güvenlik Sertifikasının beş yılını doldurmuş personelde ayrıca kartını yenilemek için sınava girer. Sınavlar 5 katagoride yapılır. Silahlı Temel, Silahsız Temel, Silahlı Yenileme, Silahsız Yenileme, Silah Farkı sınavları yapılır.

       Silahsız sınava girecek personele 100 adet çoktan seçmeli 120 dakikalık sınava girer. Doğru yanlışı götürmez en az 60 alan personel silahsız sertifika almayı hak kazanır.

        Silahlı sınava girenler silahsız sınav soruları 100 soru ilave 25 adet silah sorusu sorulur 150 dakika zaman verilir. Atış sınavı soruları 2 puan toplam 50 puandır. Temel sınavından en az 60 puan almalıdır. Yazılı sınavdan sonra 10 gün içerisinde özel güvenlik şubesinde tahsis edilen günde(Güvenlik Eğitim Kurumlarına sınav tarihinden itibaren10 gün içerisinde gün tahsis edilir) 5 adet atış testine tabi tutulur. Her vuruş 10 puandır toplam 50 puandır. Silahlı sınavdan başarılı olmak için genel sınavdan en az 60 puan, silah yazılısı ve atıştan en az 60 puan almak gereklidir. Ayrıca Temel en az 50,silah yazılı atış 70,veya  silah yazılı atış en az 50,temel 70 olanlar ortalaması 120 olanlarda silahlı sertifika almayı hak kazanırlar. Silahlı Temel Sınavına girip Temel sınavdan 60 ve üzeri alıp atış sınav ortalamasından başarısız olanlar Silahsız Sertifika almaya hak kazanırlar.

         Silah Farkı sınavına girenler 30 dakika süre 25 soruluk silah sınavına ve 5 adet atış sınavına girerler  ortalaması en az  60 ve üstü olursa başarılı olur.Başarısız olanlar girdiği sınav dahil peş peşe 4 adet sınava girebilirler.

        Sınav sonuçları sınav tarihinden 15-20 gün sonra yayınlanır. Sınava girenler sınav sonuçlarını Özel Güvenlik Eğitim Kurumlarından veya İnternet üzerinden Özel Güvenlik Şubesi sitesinden TC Numaralarını girerek öğrenebilirler.

        Özel Güvenlik Eğitim Kurumları sınava girecek personeli yetiştirmek maksadıyla özel güvenlik kursları açarak özel güvenlik görevlisi adaylarını yetiştirmektedir. Özel Güvenlik Eğitim Kurumlarına başvuru yapılarak sınavlara girilmektedir.