Öngösterim Görseli

ÖZEL GÜVENLİK PERSONELİNİN HAKLARI

         Özel güvenlik kimlik kartı sahibi personel kimlik kartı sayesinde bir işe girerek çalışmaktadır. Özel güvenlik eğitim kurumlarından aldığı dersler ile sınavı kazanarak belge almaktadır. Çalışmaya başladığı zaman aldığı dersler sayesinde işini nasıl yapacağı ve özlük hakların hakkında bilgi sahibi olmaktadır.

       Kurslarda aldığı bilgiler yeterli olmamaktadır. Kanunlar günümüze ve çalışma hayatındaki uygulamalardaki eksikler görünerek yenilenmektedir. İhtiyaca göre güncellenmektedir. Kanunlar hem işverenin hem de çalışanın eşit olarak haklarını korumak için vardır.

      Kanun ve yönetmeliklerde nasıl özel güvenlik kartı alınabileceği belirtilmiştir. Çalışan personel bu hakları elde ettiğinden çalışmaya hak kazanmıştır. Kanun ve yönetmelikler personelin nasıl kimlik kartının elinden alınacağını da belirtmiştir. Personel çalışmaya başladığında bu olayın farkına varamadığından çalışırken veya beş yıl sonra yapılan yenileme eğitiminde kimlik kartı hakkını kaybetmektedir. Kimlik kartları yenilenmeyip kimliklerine el konulmaktadır.

     Kimlik kartları sabıka kaydının olması ve sağlık sorunları (Kimlik kartı alırken aranan sağlık koşullarının kaybedilmesi.)nedeniyle iptal edilmektedir. Nasıl olsa kimlik kartım var bunu kimse iptal edemez diye düşünülmemelidir.

    Personel özlük haklarını bilmelidir. Oluşan olumsuz durumlarda, hangi durumda işveren haklı, hangi durumda kendisi haklı olduğunu bilmeli ve ona göre hakkını aramalıdır. Özel güvenlik yönetmeliklerinde hangi suçlarda ne ceza alacağı ve ne ceza alırsa kartının iptal edileceği belirtilmektedir.

   5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ile özel güvenlik hizmetlerinin nasıl yapılacağı ve hakları belirtilmektedir. Bu kanununu özel güvenlik sektöründe çalışan personel bilmek mecburiyetindedir. Kanun ve yönetmeliklerde değişiklikler yapılmaktadır. Özel Güvenlik Daire Başkanlığı sitesinde yapılan değişiklikler, kanun, yönetmelik ve genelgeler bulunmaktadır. Sitesinde Mevzuat-Emir Yazılar bölümünden Özel Güvenlik sayfasına girildiğinde hepsi görülmektedir. Siteye girerek kulaktan duyma yerine gerçek evraklara ulaşılabilir.