Öngösterim Görseli

ÖZEL GÜVENLİKCİ NASIL OLUNUR

ozel-guvenlil-nasil-olunur

      Özel güvenlikçi olmak için özel güvenlik kimlik kartına sahip olmak gerekir. Firmalarda özel güvenlik kartına sahip olanlar çalışabilmektedir. Kimliksiz çalıştırmak suçtur. Bazı firmalar danışman adı altında kimliksiz personel çalıştırmaktadır. Bu çalışan kişiler özel güvenlik görevlisi personelinin özlük haklarına sahip değildir. Kimlik kartlı çalışmakla her türlü hakka sahip olunur.

      İçişleri bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Daire tarafından yılda 6 defa sınav yapılır. Sınavlardan başarılı olanlar Silahlı veya Silahsız Özel güvenlik kimlik kartı alır. Silahlı kimlik kartı için en az lise mezunu ve 21 yaşını doldurmuş olmak, Silahsız Kimlik Kartı için en az ortaokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Yüz kızartıcı suçlardan 1 gün dahil, normal suçlardan 1 yıldan fazla ceza almamak şartı aranır.

     Özel güvenlik sınavına girmek için Özel Güvenlik Eğitim Kurumlarına kayıt yaptırmak gerekir. Özel Güvenlik Kimlik Kartı almak için özel güvenlik eğitim kurumuna kayıt esnasında istenen evraklar;

1.İki adet vesikalık veya biyometrik fotoğraf,
2.Diploma fotokopisi veya öğrenim belgesi,
3.Kimlik fotokopisi,
4.İkametgâh,
5.Sağlık raporu.

Evraklar tamamlandıktan sonra kayıt işlemi yapılır. Sağlı raporları devlet hastanesinden heyet raporu alınır. Silahlı/Silahsız raporda istenen bölümler;

1.Psikiyatri,
2.Noroloji,
3.Göz,
4.Kulak Burun Boğaz,
5.Ortepedi.

    Silahlı güvenlik görevlisi 15 gün 120 saat, silahsız güvenlik görevlisi 13,5 gün 100 saat kurs alır. Kursu tamamlayanlar sınava girer. Sınavı kazanalar sertifikasını alır. Sertifikasını alan personelin müracaat evraklarını tamamlayarak Özel Güvenlik Dairesine başvurusunu yaparak özel güvenlik kimlik kartını alır.

    Kimlik kartına sahip olan personel özel güvenlik görevlisi olarak çalışabilir. Özel güvenlik görevlisi özlük haklarına sahip olur. Firmalarda rahatça çalışabilir. Kimlik kartları 5 yılda bir yenilenir. Yenileme yaptığı sürece kartına sahip olunur.